Art, Craft, Design – Kunst, Ambacht, Ontwerp

DIY Textiel School is een school voor textielkunst. maar is aangesloten aan bij de Crafts Council Nederland. Dat komt doordat kunst en ambacht – Arts & Crafts is in het Engels – alles met elkaar te maken hebben.Ook Design hoort in dit rijtje thuis. Veel mensen die met design bezig zijn, zijn ambachtelijk begonnen. Ze leerden een vaardigheid, een techniek maar uiteindelijk maken ze ontwerpen die door anderen worden uitgevoerd. Dat geldt ook voor textiel – textiel wordt vaak geassocieerd met kleding maken, borduurwerk, of hobby’s als weven of breien. Maar je hebt ook interior design, waar met de hand ontwerpen worden gemaakt die vervolgens in een lagelonenland worden geproduceerd. En dan hier weer in de winkels komen te liggen. De bedenkers beschouwen zich als ontwerpers omdat ze het eindproduct zelf niet maken.

Er zijn ook bekende kunstenaars die zo werken. Neem bijvoorbeeld Claudy Jongstra. Zij maakte enorm grote wandkleden. Dat kan ze niet alleen dus ze huurt andere mensen in. Is zij een ambachtelijk wever, een designer of een kunstenaar? Ze is het allemaal. Het één loopt over in het ander.

Ook DIY Textile School speelt met die vervagende grenzen. Studenten in het Textile Art programma verdiepen zich in verschillende technieken (bijvoorbeeld weven en vilt), maar ook in composities en artistiek design. Veel vrouwen die onze workshops doen begonnen ooit met textiel als handvaardigheid of hobby – vervolgens verbreden zij hun kennis van technieken en ontwikkelen een visie op wat zij maken. Anderen hebben een kunstopleiding gevolgd en willen verder met textiel – in veel kunstopleidingen nog een ondergeschoven kindje. Of ze stappen over van schilderen naar textiel. Of schilderen én textiel. Het is allemaal niet meer zo strikt gescheiden.

Wij mixen Art, Crafts en Design. Maar de cross-over gaat verder. We proberen we niet alleen kunst te maken met textiel, maar met vezels in der ruimste betekenis van het woord. Dan heb je het niet alleen over textiel maar ook over papier en de synthetische materialen. Eigenlijk zouden we DIY Fibre & Textile School moeten heten. Vezels en textiel als medium voor kunst. Zowel met moderne materialen als ambachtelijke technieken. En dáárom vinden we het leuk en belangrijk om mee te doen met European Artistic Crafts Days op vrijdag 31 maart, zaterdag 1 en zondag 2 april.

Kom je ook? Laat het ons weten!

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.